Tirpitz bunker museum af BIG

Better in: English?

Tirpitz bunker museum af BIG

Meget vel-timet før min korte ferie ‘på landet’ åbnede et nyt museum i Blåvand, tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG). Tirpitz Bunker Museum.
Jeg benyttede selvfølgelig lejligheden til at besøge den lille nye i BIGs voksende familie.

Tirpitz bunker museum af BIGTirpitz bunker museum af BIG

Tirpitz bunker museum af BIG

Tirpitz bunker museet er en selvstændig tilføjelse til en aldrig helt færdigbygget, tysk bunker fra anden verdenskrig, som i høj grad emmer af gru og krigshistorie og dermed bidrager til hele stedets atmosfære.
BIGs nye byning er ‘forklædt’ som en nabo sandklit uden dog at være helt usynlig.

Tirpitz bunker museum af BIGTirpitz bunker museum af BIG

Fire passager med glas på begge sider skærer sig ind i klitterne og mødes i en lille, kvadratisk, åben gård. Her finder man den egentlige indgangsdør.
Indenfor mødes man af billetsalg, en lille museumsbutik og café i terræn-niveau, mens en vredet trappe fører ned til de nedsænkede udstillingsrum.

Svarende til de fire skår i terrænet er udstillingerne organiseret i fire ‘kvadranter’ omkring et centralt rum. En underjordisk tunnel forbinder til den gamle bunker.

Fint nok, men…

Tirpitz bunker museum by BIG
Det nye museum lever ikke helt op til de høje forventninger, som et andet – lidt beslægtet – projekt fra BIGs tegneborde har givet mig: Søfartsmuseet i Helsingør.
Bunker-museet har dog bestemt gode kvaliteter! Skårene i landskabet og de åbne gårdrum omgivet af halvreflekterende glasvægge giver en visuel dynamik og et overraskende behageligt udendørs gårdrum, skjult for omgivelserne.

Indelukket

Tirpitz bunker museum by BIGTirpitz bunker museum af BIGJeg har stor sympati for
idéen om at gemme museet i en bevokset sandklit med offentlig adgang på taget. Både for den banale glæde ved at kunne gå op på taget og kigge ned og for den passende atmosfære af camouflageret skjul.
Men det virker simpelthen ikke så stærkt, som jeg forventede fra de billeder og beskrivelser, jeg havde set i forvejen.
Tirpitz bunker museum by BIGTirpitz bunker museum by BIG
Detaljeringen af tagets værn og kanter og overgangen til glasfacaderne, synes jeg ikke, understøtter idéen. Den rå, rustrøde Corten-stål er velvalgt. Men i sidste ende stikker det alligevel ud og bryder camouflagen. Tanken forbliver i for høj grad en god og velment idé istedet for at løfte sig til oplevet virkelighed på stedet.
Tirpitz bunker museum af BIG

Indvendigt befæster betonvægge og lofter den nedgravede fornemmelse med både taktil og rumlig reference til den gamle bunker. De underjordiske forbindelsesgange og -rum har ikke dagslys og med meget begrænset belysning og føles som en lukket stålkasse – som et nedgravet tunnelsystem, der forbinder et kompleks af bunker’e.

Stor ståhej

Tirpitz bunker museum by BIG

Tirpitz bunker museum by BIGEn betydelig ingeniørbedrift er lagt i de skrå tagkonstruktioner med frithængende hjørner.
Og javist er det en imponerende udkragning, men det bidrager ikke videre til den arkitektoniske sammenhæng.
Igen føler jeg, der mangler klarhed i detaljeringen til at tydeliggøre det store, frie udhæng.

Tirpitz bunker museum by BIG
Udstillingen har især een nævneværdig feature, der gjorde indtryk. Eet af de fire udstillingsrum viser historien om vestkystens historie. Med mellemrum kaster en række projektorer video og lyseffekter rundt på vægge og objekter i udstillingen og skaber en levende gengivelse af et stormoprørt hav på de irregulære former.

Tirpitz bunker museum by BIG

Også for mig som arkitekt forbliver museets hovedattraktion den gamle bunker selv.
Den eneste forandring, der gør bunkeren til en udstilling, er en træbeklædt sti, nogle få afskærmninger, små lytte-poster og skiftende belysning.
At passerede den 3,5 m tykke armerede betonvægge bringer krigen væsentligt tættere på end udstillingens dramatiserende fortællestemmer og video’er.

Svastika?

Det faldt mig kortvarigt ind, da jeg var på stedet, at hagekorset kan have tjent som inspiration for planløsningens fire arme.
I så fald et meget dristigt forsøg på at stjæle oldgammelt symbol tilbage fra anden verdenskrigs ‘bad guys’.
Eller det kunne være et tilfælde og en brøler.

Kort efter så jeg, at jeg ikke den eneste, der havde fået den tanke:

“It’s not a swastika it’s a pinwheel”

Business as usual

Tirpitz bunker museum by BIGTirpitz bunker museum by BIGTirpitz bunker museum by BIGEfter min begejstring for BIGs Søfartsmuseum i Helsingør og andre bedrifter, efterlades jeg i dette tilfælde med fornemmelsen af et mellembarn, som har fået mindre opmærksomhed end den førstefødte.

Museet er en god idé, som er blevet et ok fint projekt og samlet set en god oplevelse.

Men jeg glæder mig til at møde den forkælede lillesøster…

Tirpitz bunker museum af BIG

Tirpitz bunker museetfortjener 4 kvadrater fra min side: □ □ □ □

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *