8-tallet

8house in Copenhagen by BIG

Better in: English?

8-tallet er et spektakulært og verdensberømt projekt af Danmarks endnu mere berømte stjerneskud Bjarke Ingels’ tegnestue, BIG (Bjarke Ingels Group).

Stjernestatus

Bygningen stod færdig i slutningen af 2010 og opnåede stjernestatus især, da det blev kåret som verdens bedste boligbebyggelse i 2011 på den prestigefyldte World Architecture Festival i Barcelona. Komplekset rummer næsten 500 små og store boliger såvel som butiks- og kontor-arealer, en café og en børnehave, hvilket afspejles i konceptets horisontale lag-deling.

Koncept

Som koncept kan bygningen opfattes som en slags konklusion på tegnestuens to tidligere projekter i Ørestaden, VM-husene og Bjerget, idet den kombinerer en række idéer herfra.

Disse idéer omfatter blandt andre:

  • ‘den vertikale by’, en vision, der trækker på referencer fra Le Corbusiers unité d’habition,
  • Bjarke Ingels eget begreb, ‘arkitektonisk alkymi’: at vidt forskellige funktioner kan drage fordel af hinanden, og
  • idéer om at fortætte de egenskaber, vi ellers kender og værdsætter fra parcelhusområderne.

Bjergstien

Beboere og besøgendes adgang til en sti- og trappe-forbindelse rundt og op i hele bygningen er en helt unik kvalitet, ikke mindst i den bymæssige sammenhæng. Det er i princippet muligt at cykle helt til øverste niveau i bygningen, men det er dog ikke tilladt.

Turister

Efter at have vundet prisen som verdens bedste boligbyggeri, blev bygningen omtalt og afbilledet i alle tænkelige medier, og beboerne oplevede en flodbølge af besøgende arkitekter og arkitekturstuderende, der flere gange dagligt ankom i turistbusser.

Den offentligt tilgængelige forbindelse i bygningen er vel-dimensioneret til et lokalt, socialt liv blandt beboerne, men kan ikke bære et så massivt besøgstal, og interessen har resulteret i ganske væsentlige gener for beboerne, som efterhånden har sat begrænsninger på adgangen og besøgstiderne til bygningen for at beskytte deres eget privatliv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *